Comisia Europeană propune noi REGULI pentru vânzarea produselor agroalimentare. Ce se va întâmpla cu legumele și fructele considerate „urâte”

Comisia Europeană propune noi REGULI pentru vânzarea produselor agroalimentare. Ce se va întâmpla cu legumele și fructele considerate „urâte”
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 21/04/2023, 20:36
Actualizat: 21/04/2023, 20:42

Comisia Europeană a propus, vineri, revizuirea standardelor de vânzare pentru produse agroalimentare, precum fructele şi legumele, dar și sucurile de fructe şi gemurile, mierea, păsările de curte sau ouăle.

Măsurile ar trebui să ajute consumatorii să facă alegeri în cunoştinţă de cauză pentru o alimentaţie mai sănătoasă şi să contribuie la prevenirea risipei de alimente, se arată în comunicatul Comisiei Europene, citat de Adevărul.

Comisia a prezentat, printre altele, următoarele propuneri:

Indicarea originii pe etichetă: norme mai clare şi obligatorii privind indicarea originii pe etichetă pentru miere, fructe cu coajă lemnoasă şi fructe uscate, banane coapte, precum şi fructe şi legume curăţate, prelucrate şi tăiate (cum ar fi frunzele de salată ambalate).

În cazul amestecurilor, ţara sau ţările de origine vor trebui să apară pe etichetă. Astfel, enumerarea ţărilor de origine va spori transparenţa pentru consumatori.

De asemenea, acest lucru ar trebui să promoveze producţia acestor produse în Uniunea Europeană (UE).

Totodată, în cazul risipei de alimente, revizuirile propuse vizează risipa de alimente şi deşeurile de ambalaje.

De exemplu, aşa-numitele fructe şi legume „urâte” (cu defecte externe, dar care sunt încă adecvate pentru consumul local/direct), vândute la nivel local şi direct de către producători consumatorilor, ar fi scutite de respectarea standardelor de comercializare.

Valorificarea lor în stare „proaspătă” le-ar putea oferi consumatorilor mai multe oportunităţi de a cumpăra fructe şi legume proaspete la preţuri mai accesibile şi ar putea aduce beneficii producătorilor activi în lanţuri scurte de aprovizionare.

Iar anumite produse afectate de dezastre naturale sau de alte circumstanţe excepţionale pot fi vândute, dacă sunt sigure pentru consum.

Decizii în domeniul ambalajelor:

Produsele destinate donării pot fi exceptate de la principalele cerinţe de etichetare, acest lucru urmând să reducă formalităţile administrative şi în materie de etichetare. Prin urmare, va facilita angajamentul operatorilor în ceea ce priveşte donaţiile.

Sucurile de fructe vor putea purta menţiunea „fără adaos de zaharuri” pentru a clarifica faptul că, spre deosebire de nectarurile de fructe, sucurile de fructe nu pot conţine, prin definiţie, adaos de zaharuri – o caracteristică pe care majoritatea consumatorilor nu o cunosc.

Mai mult, pentru a răspunde cererii tot mai mari a consumatorilor de produse cu un conţinut mai mic de zaharuri, în cazul unui suc de fructe reformulat s-ar putea indica pe etichetă „suc de fructe cu zaharuri reduse”.

Termenul „apă de nucă de cocos” ar putea fi utilizat în paralel cu termenul „suc de nucă de cocos”, în contextul adaptării la preferinţele consumatorilor şi al simplificării.

Conţinutul de fructe al gemurilor va creşte de la minimum 350 de grame la minimum 450 de grame (550 de grame pentru produsele de calitate superioară) pe kilogram de produs finit.

Odată cu creşterea conţinutului de fructe, consumatorilor li s-ar oferi un produs cu mai puţine zaharuri libere şi cu mai multe fructe decât în prezent.

Termenul „marmeladă”, autorizat până în prezent numai pentru gemurile de citrice, ar putea fi utilizat în cazul tuturor gemurilor, oferindu-se astfel posibilitatea adaptării denumirii produsului la practicile cele mai utilizate pe plan local.

Propunerile CE în cazul ouălor:

În cadrul sistemelor de producţie a ouălor de găini crescute în aer liber vor putea fi amplasate panourile solare în zonele exterioare utilizate.

Acest lucru va stimula furnizarea unei cantităţi mai mari de energie din surse regenerabile. De asemenea, marcarea ouălor ar fi efectuată direct la fermă, ceea ce va îmbunătăţi trasabilitatea.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a...
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
Accidentul din Pantelimon: Momentul în care șoferul vinovat fuge după ce a spulberat doi copii,...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile. La ce trebuie să fim atenți și...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
UE pregăteşte terenul pentru o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă. Ce...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
România se revoltă. Cu asta se ocupa, de fapt, BĂSESCU...
Vremea se schimbă brusc. Vești de ultimă oră de la ANM
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Ce se întâmplă cu ochii noștri atunci când respirăm?